Lave menu


Alkohol

Postavy mají možnost vyrábět alkohol - pivo, víno nebo cider. Jak na to a co z toho zjistíte na těchto stránkách.

Co budu potřebovat?

Vaření alkoholu není podmíněno dovedností, věkem ani rasou (byť dovednost a rasa mohou být k užitku), stačí pouze ochota věnovat nějaký čas kvašení (nejméně 6 dní). S vyráběným alkoholem nemůže během procesu výroby manipulovat nikdo jiný, než ten, kdo ho založil. Výrobní postup je potřeba dodržet, alkohol je snadné během výroby zkazit.

  • suroviny - chmel, obilí a vodu pro pivo, hrozny a sirný prach pro víno a jablka a sirný prach pro cider
  • kvasnice - prodává Kuchař
  • hrnec - vyrábí ho každý alespoň trochu zkušený dráteník
  • sud a víko na zrání alkoholu - vyrábí tesaři
  • čep na naražení sudu - vyrábí dráteníci
  • lektvary silného protijedu - vyrábí alchymisté

Suroviny

Všechny suroviny pro výrobu alkoholu (krom sirného prachu) lze ve světě sehnat ve třech různých kvalitách. Kvalita použitých surovin má přímý vliv na kvalitu výsledného alkoholu.

Kvalita pěstovaných plodin záleží od podnebného pásu, ve kterém byla pěstována - chmelu a obilí se daří nejlépe v celoročně teplých oblastech, réva má ráda střídání léta a mírnějších zim a jabloně preferují teplé léto a zimu pod sněhem.

Kvalita vody je dána vzdáleností od slané vody a blízkostí k horám. V horách lze získat vodu nejkvalitnější, u pobřeží nejméně kvalitní. Voda z jezírek v pralesních oblastech není k výrobě alkoholu vhodná.

Hrnec, sud, čep

Nádobí na výrobu alkoholu vyrábí postavy s dovedností Drátenictví (Tinkering) nebo Tesařství (Carpentry) na dostatečné úrovni. Potřebovat budete všechny čtyři komponenty - v hrnci budou probíhat počáteční výrobní fáze, v zavíkovaném sudu bude alkohol dozrávat, čep slouží pro naražení sudu a tímpádem ukončení výrobní fáze. Do jednoho sudu se vejde obsah 5 hrnců.

Obsah hrnce i sudu je možné kdykoliv vylít a začít znovu.

Lektvary

Ve fázi zrání v sudu se může stát, že se alkohol začne kazit. V takový okamžik je potřeba do něj přilít lektvar silného protijedu - jeden za každou várku v sudu (tj. 5 při plném sudu), jinak dojde ke zkažení alkoholu a snížení jeho kvality. Lektvary vyrábí postavy s dovedností Alchymie (Alchemy).

Pivo

Suroviny na jednu dávku

  • 6 dílů vody
  • 3 díly obilí
  • 3 díly chmele
  • 1 kvasnice

Recept

  • Do hrnce se přidají 3 díly obilí a 1 díl vody. Hrnec se nechá 1 den (18-30 hodin) odležet, aby obilí mohlo správně naklíčit. Časový interval je nutné dodržet, jinak bude obilí nepoužitelné - buď ještě nenaklíčené nebo naopak překlíčené.
  • Do hrnce se přidá 5 dílů vody a postaví se nad oheň na dobu 5-10 minut. Čas vaření je třeba hlídat, aby nedošlo ke spálení rmutu (správný čas oznámí emote *obilí je povařené*).
  • Do hrnce se přidají 3 díly chmele a nechá se nad ohněm vařit po dobu 15-20 minut. Čas vaření je třeba hlídat, aby nedošlo ke spálení mladiny (správný čas oznámí emote *chmel je povařený*).
  • Hrnec se odstaví z ohně a po vychladnutí se do něj přidají kvasnice. Nechá se 2 dny (42-54 hodin) odležet, aby pivo mohlo správně nakvasit. Časový interval je opět nutné dodržet, aby nedošlo ke zkažení piva.
  • Obsah hrnce se přelije do sudu (jeden sud pojme obsah 5 hrnců), jeho zavíčkováním se spustí proces zrání, které trvá alespoň 3 dny. Po třech dnech je pivo připraveno ke stočení, ale je možné ho nechat zrát déle a získat tak kvalitnější pivo (viz níže).

Víno

Suroviny na jednu dávku

  • 8 hroznů
  • 1 sirný prach
  • 1 kvasnice

Recept

  • Do hrnce se přidají hrozny. Hrnec se nechá 1 den (18-30 hodin) odležet, aby mohly hrozny správně nakvasit. Časový interval je nutné dodržet, jinak budou hrozny nepoužitelné - buď ještě nenakvašené nebo naopak překvašené.
  • Do hrnce se přidá sirný prach a kvasnice. Hrnec se nechá další 1 den (18-30 hodin) odležet, aby víno mohlo správně nakvasit. Časový interval je opět nutné dodržet, aby nedošlo ke zkažení vína.
  • Obsah hrnce se přelije do sudu (jeden sud pojme obsah 5 hrnců), jeho zavíčkováním se spustí proces zrání, které trvá alespoň 4 dny. Po čtyřech dnech je víno připraveno ke stočení, ale je možné ho nechat zrát déle a získat tak kvalitnější víno (viz níže).

Cider

Suroviny a výrobní postup jsou stejné jako u vína, jen místo hroznů se použijí jablka.

Kvalita alkoholu

Na kvalitu alkoholu má vliv několik aspektů:

  • použité suroviny (až +2 ke kvalitě; bere se průměrná hodnota všech použitých surovin v sudu)
  • zrání v sudu (+1 ke kvalitě; v současné době není možné nechat alkohol zrát v hrnci, takže je to automatický bonus)
  • dlouhé zrání (+1 ke kvalitě; alkohol zraje nejméně o 2 dny déle, než je minimální doba zrání)
  • rasový bonus (+1 ke kvalitě; Gwali mají bonus k vaření cideru, Fareané vína, Xarhaazové vína, Zoraiové piva a lidé mají bonus náhodně člověk od člověka)
  • bonus za dovednost Vaření (Cooking) (0 za dovednost 0-49,9, +1 za dovednost 50-99,9, +2 za dovednost 100)
  • kažení během zrání (-1 ke kvalitě, pokud není přilit lektvar; pozor, kažení se přenáší do dalšího dne, proto je zrající alkohol opravdu potřeba hlídat!)

Minimální výsledná kvalita je rovna součtu bonusů, maximální může být o 5 vyšší (vybírá se náhodně, celkové maximum je 10). Pokud tedy chcete mít jistotu, že vyrobíte opravdu kvalitní alkohol, je potřeba použít kvalitní suroviny a neošidit výrobní postup.

Sud s alkoholem je možné pojmenovat bez ohledu na kvalitu (a vytvořit tak vlastní značku alkoholu). Pokud však na výrobu byly použity pouze ty nejkvalitnější suroviny (vše v kvalitě 2), získává alkohol navíc titul "kvalitní".

Naopak ty nejnižší poživatelné kvality (ano, dá se dostat i do fáze, kdy vyrobíte něco naprosto nepoživatelného) mohou konzumentovi způsobit různě silnou otravu.

forum dp2 ozveny dp2 obchodna vyveska
soubory ke stazeni
privesky dp2